Wifi verbeteren: 6 eenvoudige tips

Iedereen heeft wifi, bijna niemand heeft goed wifi. Zes tips om jouw wifi netwerk te verbeteren:

1. Het plaatsen van de router doe je niet op de grond, maar bij het plafond

 Wifi verbeteren door routerplaatsing

Wifi verbeteren door routerplaatsing

Om een wifi signaal beter te maken moet je voorkomen dat het apparaat dat je wifi uitstuurt (zoals je modem) op de grond staat. Wifi werkt namelijk als een paraplu (zie plaatje hiernaast). Als je het wifi modem op de grond zet, dan hebben je onderburen beter signaal dan jij omdat de signalen het meeste naar beneden afstralen, zonde!

2. Je wifi verbeteren werkt het beste als je de router centraal ophangt

Zoals je in het plaatje hierboven al zag, hangt de wifi router midden in de ruimte. Het belangrijkste is niet dat hij in het midden van een kamer hangt (want erg praktisch is dat niet), maar dat hij in het midden van een kantoor of huis hangt. Afhankelijk van de grootte van je huis/kantoor en de sterkte van de wifi zender kan één wifi zender ongeveer 50 tot 100m2 van wifi voorzien. Kies dus de plek waar je de wifi zender plaatst strategisch uit en zet deze in de buurt van waar je het wifi het meest gebruikt.

3. Het signaal van je modem kan je versterken

De grootste vijand van wifi zijn muren. Vooral in oude huizen, daar zit namelijk ijzererts in bakstenen verwerkt en zijn de muren vaak dik. Per muur ben je al gauw 30-40% van je signaal kwijt en dat kan betekenen dat je maar op een paar punten goed wifi hebt. Als je dit soort muren hebt, of er staan veel metalen / betonnen obstakels tussen jou en je wifi zender (die zit vaak ook in je modem), zet je modem dan ergens anders neer en je signaal verbetert enorm. Mocht dit niet voldoende zijn, zorg dan dat je netwerk wordt aangevuld met meer wifi zenders (bekabelde acces points, geen repeaters).

4. Signaal versterken met aluminium folie, ja echt.

Ik kan me voorstellen dat je bij dit punt even moest grinniken, maar het is bewezen dat aluminium folie echt kan werken. Hoewel ik dit voor kantoren echt niet kan aanraden is het voor thuisgebruik best leuk om je wifi te verbeteren:

Waarom werkt dit? Vaak worden wifi zenders bij een muur gezet (zie punt 2 en 3). Je weet inmiddels dat wifi werkt als een paraplu. Omdat je wifi zender bij de muur staat gaat de helft van je signaal de verkeerde kant op! Door aluminium folie achter de antenne te plakken worden de signalen die je naar de muur stuurt terug gekaatst je ruimte in en dit kan leiden tot 25% meer signaal.

5. Wifi wachtwoord veranderen

Het lijkt simpel, maar weet jij precies wie er van je wifi netwerk gebruik maakt? Het kan zijn dat je wifi wachtwoord ergens op een briefje staat, dat de buurman er per ongeluk gebruik van maakt of dat er iets op je netwerk zit waar je niet vrolijk van wordt. Je wifi wachtwoord veranderen moet je daarom om de paar maanden doen. Niet alleen is dat veilig, het zorgt er voor dat er minder mensen op je netwerk zitten en dan hou je meer snelheid over voor jezelf. De mensen die ongewild op je netwerk zitten komen vanzelf wel vragen waarom hun internet niet meer werkt.

6. Ga op speurtocht en verander je wifi kanaal.

Als wij op locatie zijn meten wij de huidige situatie bij een klant. Dit doen we met laptops met speciale antennes en software, maar dit kan jij zelf ook!

Voor Android is er een super fijne gratis app (Wifi Analyzer). Hiermee kun je zien hoe druk het in de buurt van jouw huis is en kun je een kanaal uitkiezen die rustig is.

Voor iPhone is er helaas geen app die dit kan maar je macbook kan dit wel. Dit doe je door met de alt-toets op je wifi icoontje te klikken en naar wifi probleemoplossing te gaan. Hier kun je bij de hulprogramma’s (Tabblad Prestaties) vinden welke wifi netwerken het beste zijn om te gebruiken.

In het kort komt het hier op neer: gebruik een wifi kanaal dat door weinig mensen gebruikt wordt. Dit kun je altijd instellen in het apparaat wat het wifi uitzend; zoek dit even op in het handleiding.

Tot zover deze blog over 6 tips om je wifi netwerk te pimpen, succes!